15 September 2011

2 cara mudah Self Check-in penerbangan AirAsia



Kini agak mudah untuk checkin kat AirAsia, anda cuma perlu ada komputer dan printer, dan/atau handphone ( lagi bagus jika smartphone).

Kalu dulu2, nak check in tu memang agak susah dan lama sebab kena baris. Sekarang rasanya lebih mudah.

Apa2pun, ini cara nak self check in :

1) Menggunakan WEB

Log in ke http://checkin.airasia.com dan isi apa2 yang patut. Selepas itu, jangan lupa print borang tersebut. Kini cuma tinggal checkin luggage anda sahaja, dan anda boleh berlepas.

Info video : http://www.youtube.com/watch?v=OGsAQY6lhfY

2) Menggunakan handphone (mobile check in)

Download apps AirAsia dalam mana2 smartphone. eg Blackberry, iPhone
Kemudian cuma tekan Check In dalam apps tersebut dan isi2 apa2 yang patut. Dapatkan 2D barcode, scan ke machine untuk print Pas Masuk (boarding pass)

Info melalui video: http://www.youtube.com/watch?v=lN-6Ob4PE4g

Aku dah siap download  AirAsia apps dalam Blackberry aku. Nanti, cuma check in guna apps tu, dapat barcode, scan, print dan berlepas!

Tapi agak lama lagi untuk aku guna, sebab tak balik2 lagi. hehe



So, untuk mereka2 yang bakal menggunakan AirAsia (terutama scholar Petronas Sabah dan Sarawak), ingat self check in!

Tapi, aku rasa lepas ni ada fee untuk check in.. RM10 untuk kaunter/direct check in kat airport..kalau tidak mahu bayar, baik self checkin..

Maklumat lanjut boleh lah pergi ke AirAsia.com ...

p.s bestlah dapat balik awal~




7 comments :

  1. okay, sebab saya takde naik2 flight ni so just baca jela..huhu

    ReplyDelete
  2. tolong email aku jap aku nk tnya psal check in nieyh..please ea..huhuh
    silentY_92@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. best la..
    so guna enpon je la yerr..
    tinggal scan kat check in kios jer ker??

    ReplyDelete

Thank You for your feedback